Google


google
pujades.net

<

Volcà de la Crosa (La Selva - Gironès).
  • Ressenya
  • Fitxa tècnica
  • Mapa, Desnivell, Fotos, Ressenya i GPS
  • Més informació

        Imprimir la ruta.

Introducció:

Hem visitat el volcà de la Crosa, de la mà d’en Lluís Ball-llosera, expert en aquest tema i redactor d’un llibre sobre el volcà.

La Crosa de Sant Dalmai està situada al costat de la carretera GI-533 de Girona a Sta. Coloma de Farners, entre el pobles de Sant Dalmai i Estanyol (municipis de Vilobí i Bescanó), al sector septentrional de la comarca de La Selva, en la falla geològica de Catalunya.
El seu con principal, de tipus vulcanià o d’explosió i força ben conservat, es el més gran de la península Ibèrica: te uns 1250 metres de diàmetre; a dins d’aquest gran cràter en hi ha un de mes petit de tipus estrombolià, això el fa gairebé únic al mon, i que a nivell tècnic i científic hagi estat molt estudiat.
Tot i que l’aigua al entrar en contacte amb el magma del interior de la terra ( explosió featomagmàtica) n’és l’origen, a dins del volcà no hi ha surgències d’aigua, fora de una font que no raja: La Font del Gat, cap a la zona nord-est de dins el cràter.
Però si que hi una mina (conducció d’aigua) en la que s’hi pot entrar un tros tant per la part interior del cràter, com per la sortida exterior. Aquesta mina era per buidar el fons del cràter quan quedava inundat per fortes pluges.
En qualsevol del varis itineraris que hi ha indicats poden apreciar-ne diversos aspectes: primer de tot per la duresa de la pedra, negra i pesant –basalt- d’origen del volcà d’explosió; i rogenca i porosa –pedra tosca- del volcà petit o estrombolià.
Els cartells indicatius ens expliquen les successives explosions i les capes que van originar i que podem contemplar en les grederes. Poden arribar a Sant Llop, ermita romànica del segle XII, que ha estat torre de senyals, de guaita, i de telegrafia òptica, o la Bauma d’en Trias com a exponent de l’explotació de la pedra per bastir parets, i llindes de portes i finestres.
Tot i que no hi ha cap animal ni planta endèmica, en qualsevol època de l’any podrem admirar tant la vegetació que es diferent segons siguem a zona ombrívola o a solell, amb camps conreats o arbres fruiters; com els diferents animals tant els voladors com els terrestres; la Crosa sempre es diferent i agraïda amb qui la va a veure amb afany de conèixer i estimar. (Introducció d'en Lluís Ball.llosera)

Aproximació:

Sortida/Arribada:

 S'hi accedeix des de la carretera de Girona a Santa Coloma de Farners, entre Aiguaviva i Sant Dalmai, a l'altura de l’àrea de les Guilloteres, aproximadament al Km. 8,5. Allà hi trobareu plafons informatius sobre el volcà i la seva activitat, un mirador i propostes d'itineraris per recórrer el cràter.

Ruta:

Santa Coloma de Farners (0:00 , 140 m) – Ermita i Castell de Farners (1:00 , 400 i 440 m) – Santa Victòria de Sauleda (1:45 , 590 m) -  Sant Pere Cercada (03:00 , 426 m) -  Argimon (3:50 , 470 m) – Santa Coloma de Farners (4:30 , 140 m

Descripció del recorregut:

En Lluís, primer ens porta a veure la sortida de la mina que servia per treure l’aigua del crater per poder mantenir els conreus que hi ha dintre el crater.
Tornem al pàrking per pujar al mirador de la gredera de Can Guilloteres, aquí podem veure l’immensitat del crater, seguim en direcció nord, desprès de travessar la carretera, baixem per una pista cap a dins el crater, primer voregem el crater petit d’origen estrombolià, quan el principal es del tipus explosiu. Seguim passejant fins arribar al rec que dona entrada a la mina de desguàs per treure l’aigua de pluja. Des d’aquí ens enfilem fins a l’ermita de Sant Llop, convertida posteriorment en torre de guaita, actualment en ruïnes. Seguint la pista tornarem al pàrking on hem deixat el cotxe.

Recomanacions:

Més que una ruta de senderisme, es tracta de un passeig per un Espai Protegit d’interès Natural.

Mapes de la zona:

ICC Generalitat Catalunya: Comarcal La Selva 1:50.000

A altres informacions podem trobar una fitxa de la Generalitat de Catalunya sobre el indret. (+ informació)

 

 

Pais / Comarca :
Catalunya / La Selva - Gironès
Ascensió acumulada :
130 m.
Zona :
La Selva - Gironès
Descens acumulat :
130 m.
Itinerari :
Circular
Altura mínima :
150 m.
Epoca :
Tot l'any
Altura máxima :
234 m.
Durada :
3 - 4 hores
Alçada de sortida :
200 m.
Distància
5'500 Km
Alçada d'aribada :
200 m.

 

 

Mapa de la ruta :
Mapa de la ruta.

Wikiloc

: Web de rutes amb GPS

Gráfica desnivells :
Gràfica de desnivells.
Totes les fotos de la sortida.
: Sortida 13/12/2008.
Track i Waipoints :
Dades per el GPS.
Resenya per imprimir.
: Ressenya per imprimir.